Haarlemmers maken de straten groener!

Steeds meer mensen adopteren een stukje grond in hun straat om daar te gaan tuinieren. Ook de geveltuintjes maken de buurt mooier en levendiger. In meerdere opzichten. “Als je energie steekt in je buurt, wordt het ook meer jóuw buurt.”

Toen Marjolijn Stokkink in de Planetenbuurt in Haarlem Noord kwam wonen, viel het haar meteen op: verderop in de straat is het veel groener dan bij ons voor de deur. “Dat komt omdat we hier geen voortuinen hebben”, vertelt ze. “Het enige stukje groen was het geveltuintje van onze buurvrouw, een smalle strook met bloemen en planten tegen de voorkant van het huis. Haar voorbeeld hebben we toen gevolgd.”

Vlinders en bijen

Marjolijn legde samen met haar buren een geveltuintje aan.

Marjolijn peilde bij de buren en overburen of zij ook interesse in een geveltuintje hadden. Inmiddels zijn er 5 tuintjes. Het aanleggen van een tuintje is snel voor elkaar. Tegels eruit, opstaand randje terug en een laag grond erin. En toen op naar het tuincentrum voor planten. “We hebben vrij onderhoudsvriendelijke planten gekocht: hortensia’s en andere vaste planten die je alleen hoeft te snoeien en water te geven. Daar stop ik in de winter bloembolletjes bij. We experimenteren ook met bloemen waar vlinders en bijen op afkomen. We krijgen vaak complimenten van voorbijgangers, bijvoorbeeld als we samen aan het werk zijn met de tuintjes.”

Groene boomspiegels

Ook in de Leidsebuurt rondom het Brouwersplein hebben ze het tuiniervirus te pakken. Hier hebben de hoge ijzeren hekken rondom 9 bomen plaatsgemaakt voor groene mini-tuintjes. “Het Brouwersplein lag er een beetje treurig bij”, vertelt buurtbewoonster Mischa van Driem. “We wilden graag een groener plein en hebben hiervoor samenwerking gezocht met de gemeente en Spaarnelanden. Ook de speeltuinvereniging wilde graag meedoen. Zo is een enthousiaste groep ontstaan die de boomspiegels (de stukjes grond rond een boom) rondom het plein en het stukje groen bij de speeltuin onderhoudt.”

Er zijn meters tuinslang gekocht waarmee het sproeiteam volgens een sproeirooster de tuintjes nathoudt. Op onverwachte momenten staan er prachtige bloemen in bloei. Met geregeld nieuwe aanplant door betrokken bewoners blijven het tuintjes die groeien en bloeien. Het nieuwe stukje groen bij de speeltuin blijft groen, omdat bewoners Spaarnelanden helpen met het onderhoud. “Het voelt goed om samen voor de buurt te zorgen. Hopelijk werkt het aanstekelijk en kunnen we zo verloedering voorkomen.”

Goed voor het buurtgevoel

De buurt wordt niet alleen groener door de boomspiegels maar ook gezelliger, vindt Mischa. “Sinds ik me inzet voor de boomspiegels, heb ik al zo veel leuke mensen uit de buurt ontmoet die ik nog niet kende. Ook met voorbijgangers heb je al snel een leuk gesprek als je aan het planten, schoffelen of snoeien bent. Ik voel me nu nog meer een bewoner van mijn buurt en van Haarlem. Als je energie steekt in de buurt, wordt het ook meer jóuw buurt.”

Goed voor de biodiversiteit

Geveltuintjes en geadopteerde boomspiegels, bloembakken en groenstroken maken de stad niet alleen mooier maar zijn ook goed voor de biodiversiteit. Minder tegels en meer groen helpt wateroverlast tegen te gaan, want de bodem kan het water beter opnemen. 

Zelf aan de slag

Wilt u ook een geveltuintje aanleggen? Op haarlem.nl/geveltuintjes leest u wat hierbij komt kijken. Ook staat hier informatie over geschikte plantjes en de spelregels.

Op de website van Spaarnelanden leest u hoe u een boomspiegel adopteert.

Tekst: Els Meijers
Foto’s: Jurriaan Hoefsmit
Van haarlem.nl