Binnenstad komt weer tot leven

Afgelopen maandag – klokslag 12 uur – klonk vanaf de Grote Markt ter hoogte van de Brinkmann een bescheiden gejuich. Na maanden van leegte is het mooi te zien hoe de terrassen zich met het mooie weer vulden. Toch is die reuring in de nieuwe 1,5 meter-samenleving best wennen voor horeca-ondernemers, winkeliers en binnenstadbewoners.

Hoe zorg je dat zowel horecaondernemers, Koninklijke Horeca Haarlem, verkeerspolitie, bewoners, winkeliers en gemeente tevreden zijn over de plannen voor het veilig openstellen van de terrassen? “Door heel nauw met elkaar te overleggen, goed te luisteren, creatief te zijn en ideeën te verfijnen”, vertelt Ingrid Hamer die als gebiedsverbinder bij de gemeente werkt.

Veiligheid voorop

“De horeca heeft het zwaar. Daarom is besloten, waar het kan, de terrassen uit te breiden. Een tijdelijke maatregel die duurt tot 15 oktober en die we regelmatig evalueren. Zo staan de hele Grote Markt, Botermarkt en het Proveniersplein nagenoeg vol met tafels en stoelen. Maar nooit meer dan een kroeg of restaurant voorheen binnen en buiten al had.”

“Die uitbreiding is helaas niet voor iedereen weggelegd. Waar het kan wordt de openbare ruimte optimaal gevuld; terrasjes op trottoirs, in goed overleg bij de buren en zelfs hier en daar een stukje op de rijbaan. Zolang er overal maar 3,5 meter doorgang is voor de hulpdiensten. Want natuurlijk staat veiligheid altijd voorop.” De gemeente is blij om te zien dat de eerste dagen goed verlopen zijn.

Ik heb genoten van mijn nachtrust, maar miste de gezelligheid

Fietsvrije straten

Voor de bewoners van de binnenstad is het ook wennen na die stille maanden. “Ik heb genoten van m’n nachtrust, maar miste de gezelligheid”, zegt Martin Favié, bewoner van de Koningstraat en lid van de wijkraad Binnenstad. “Toen de horecaplannen vorm kregen, zijn we als wijkraad meteen op hoofdlijnen bijgepraat door de gemeente.”

“Voor de terrasuitbreiding hebben we alle begrip; de horeca heeft het zwaar. Tegelijkertijd moet je ook die 1,5 meter afstand garanderen. Mensen moeten wel veilig over straat kunnen. Of dat nu lopend, fietsend, met een rolstoel of kinderwagen is.” In sommige straten is het nu tijdelijk  verboden om te fietsen. Daar zijn niet alle bewoners blij mee. “Fietsend naar huis gaat dan niet en dat voelt toch gek. Maar misschien kunnen we net als bij de autoluwe binnenstad, bewoners een ontheffing verlenen voor de fiets? Daar valt vast een mouw aan te passen!”

‘Hekkerig’ gevoel

De horecaondernemers zijn vol goede moed aan de slag gegaan. En met succes, de eerste zonnige dagen verliepen zonder grote problemen. De dranghekken die nu om verschillende terrassen staan, ziet Ingrid Hamer liever verdwijnen. “Begrijpelijk dat uitbaters bij grote terrassen een vorm van afscheiding willen. Zo heb je maar één toegang en reguleer je de toestroom beter. Maar het voelt zo ‘hekkerig’, vooral rond het beeld van Lautje. Het is net of mensen naar een wielerronde zitten te kijken. Omdat het niet hoeft, hoop ik dat ondernemers met andere oplossingen komen. Bijvoorbeeld paaltjes met een lint of touw ertussen. Bovenal ben ik erg blij met de manier waarop de Haarlemse horecaondernemers de maatregelen oppakken.” 

Daarnaast zitten in de binnenstad natuurlijk ook andere ondernemers, zoals winkeliers. Het blijft in deze nieuwe situatie zoeken naar een goede balans. Martin Favié: “Ook de winkeliers hebben het zwaar en willen zichtbaar en goed bereikbaar zijn. Dat lukt soms niet als er ineens een terras op hun stoep staat. Maar met goed overleg en openheid kom je samen een heel eind! In ieder geval is de binnenstad weer een stuk gezelliger. Laten we dat in ieders belang vooral zo houden.” 

Dit weekend regent het, dus zal het met de drukte meevallen. Als de zon weer gaat schijnen, kunt u in Haarlem in ieder geval prima veilig op het terras zitten.

Tekst: Sabina Bles
Foto’s: Jurriaan Hoefsmit
Van haarlem.nl