Grip op je geld: ‘Ik heb eindelijk overzicht’

Met een chronische ziekte en een bijstandsuitkering is het moeilijk rondkomen. Zeker als je ook nog schulden moet aflossen. Het is Layla gelukt. In deze tijd waarin veel meer mensen zorgen over geld hebben, deelt zij haar verhaal. 

Layla houdt de voordeur op een kier als ze voor ons opendoet. Een van de konijnen loopt los en mag niet ontsnappen. De konijnen zijn een speelkameraadje voor haar zoon. Die is nu naar school en dus kan ze een beetje tot rust komen. Die rust heeft ze hard nodig. Layla heeft bekkeninstabiliteit, al 9 jaar. De pijn straalt uit naar haar benen. Daar komt nog het restless legs sydrome bij, als complicatie van een spataderoperatie. Hierdoor kan ze niet werken.

Schuldhulpverlening

Layla heeft al jaren veel aan haar hoofd: niet alleen gezondheidsproblemen maar ook geldzorgen. Sinds ze een aantal jaar geleden is gescheiden, heeft ze schuldsanering. Kleine betalingsachterstanden waren problematische schulden geworden die ze niet kon aflossen met een bijstandsuitkeringen en kinderalimentatie voor haar zoon. Layla meldde zich bij de gemeente voor schuldhulpverlening. De gemeente heeft regelingen kunnen treffen met de schuldeisers. Layla kreeg € 60 weekgeld voor de dagelijkse boodschappen en andere uitgaven. Met de rest van haar inkomen werden haar schulden afgelost.

Grip op Geld

Met € 60 in de week rondkomen was moeilijk. “Een groot deel van dat bedrag ging op aan reiskosten, omdat ik in de weekenden vaak bij mijn familie ben”, vertelt Layla. “Ik vond het ook lastig om telkens voor de eerste van de maand bankafschriften en andere specificaties aan te leveren bij mijn bewindvoerder. Ik had zo veel aan mijn hoofd dat ik vaak het overzicht kwijt was. Maar dat gaat nu goed. Dat komt door de cursus Grip op Geld die ik vorig jaar heb gevolgd. Daar kreeg ik onder andere tabbladen die ik in een ordner heb gestopt waarin ik nu al mijn belangrijke papieren bewaar. Er staat op welke stukken ik moet bewaren en welke niet. Die zijn heel handig. Ik had mijn papieren altijd wel in huis, maar op het moment dat ik ze nodig had kon ik ze nergens vinden. Nu zit alles bij elkaar en heb ik eindelijk overzicht.’

Iedereen helpt elkaar

De gratis cursus Grip op Geld is bedoeld voor mensen die willen leren omgaan met geld. In 3 bijeenkomsten leren ze hoe zij hun inkomsten en uitgaven overzichtelijk houden, hoe ze kunnen bezuinigen en hoe ze schulden kunnen voorkomen. Layla: “Er zijn bijvoorbeeld apps waarmee je kunt zien welke winkels en restaurants aan het einde van de dag hun overtollige producten voor weinig of niets wegdoen. Die tip kwam trouwens van een andere deelnemer. Je zit met z’n allen in hetzelfde schuitje, iedereen helpt elkaar.”

Vrijwilligerswerk

De artsen weten niet hoe lang de bekkeninstabiliteit aanhoudt. Dat maakt het moeilijk om plannen te maken voor de toekomst. Layla: “Ik wil heel graag werken, al is het maar een paar uur in de week. Als maatschappelijk werker, waarvoor ik ben opgeleid, of meer in een coördinerende rol. Om onder de mensen te zijn en iets voor een ander te doen, doe ik vrijwilligerswerk. Voor Thuis in Haarlem ben ik een maatje voor nieuwkomers. Ik heb ook bij de Wereldkeuken in de bediening gewerkt. In het buurthuis hier om de hoek heb ik activiteiten gedaan met ouderen met dementie.”

Sinds kort is Layla uit de schuldsanering. Dat geeft veel rust, ook al moet ze nog steeds rondkomen met weinig. Layla: “Ik denk nog steeds 3 keer na voordat ik op een uitnodiging inga. Eerst even uitrekenen hoeveel dat me kost en of ik dat geld nu kan missen. Inmiddels weet ik genoeg uitjes die weinig kosten, ook voor mijn zoon. Hem wil ik niet tekortdoen.”

Grip op geld

In de coronatijd gaat er misschien sneller meer geld uit dan er binnenkomt. Vindt u het moeilijk de juiste balans te vinden? De cursus Grip op geld biedt tips voor bezuinigingen en tricks voor het overzichtelijk houden van de inkomsten en uitgaven. Aanmelden kan en zodra bijeenkomsten met meer mensen mogelijk zijn, krijgt u een uitnodiging. Kijk op www.haarlem.nl/hulp-bij-geldzorgen. De komende weken vindt u in het Haarlems Weekblad een pagina met informatie en tips voor hulp bij acute geldzorgen.

Tekst: Els Meijers
Foto: Jurriaan Hoefsmit
Van haarlem.nl