De Leidsebuurt is een van Haarlems oudste, charmantste en gezelligste buurten om in te wonen. En toch valt er heel wat te klagen: te weinig parkeerplaatsen, te veel auto’s, te weinig groen, te veel bomen, noem maar op. Problemen waarvoor niet snel oplossingen zijn. Toch zijn er problemen die we samen eenvoudig kunnen oplossen, zoals de toegankelijkheid van stoepen voor mensen die wat meer ruimte nodig hebben.
Wat kunt u doen?
Uw eigen wijk
Mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen, rollator, rolstoel of taststok zijn nu vaak gedwongen om op de rijbaan te lopen, terwijl ze het recht én de plicht hebben om op de stoep te lopen. Maar dat gaat vaak niet, omdat de (openbare) stoepen vaak ontoegankelijk zijn door beplanting, bankjes, fietsen of andere spullen. Zie: Obstakels in de wijk
De deurhanger
Mensen zonder beperking staan er vaak niet bij stil dat die ‘haastig geplaatste fiets’ of die ‘mooie rozenstruik’ een probleem kan zijn voor mensen met een beperking. Daarom is de deurhanger ontwikkeld om mensen op een vriendelijke manier bewust te maken van lastige situaties in de openbare ruimte. Lees hier meer over de deurhanger.
Een inclusieve buurt?
Inclusie gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking. Vaak hoor je ook de term inclusieve of gevarieerde samenleving. Een samenleving waar iedereen kan meedoen. De Van Dale heeft een eenvoudige definitie van inclusie: ‘insluiting, het tegenovergestelde van exclusie (uitsluiting)’.
De openbare ruimte
We proberen het bij de voordeur zo leuk mogelijk te maken. Dat is uw goed recht en de straat wordt er ook gezelliger door. U staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn dingen waar u rekening mee moet houden. De stoep is immers openbare ruimte en geen eigen grond. De openbare ruimte is van iedereen en voor iedereen, dus moet hij ook voor iedereen toegankelijk zijn. Zie: De openbare ruimte: tips en regels
En dat allemaal voor die ene rolstoeler?
Het gaat niet om die ene rolstoeler die u af en toe voorbij ziet komen. Wat te denken van iemand met een kinderwagen? Of de buurman die door een ongelukje (hopelijk tijdelijk) in een rolstoel zit. Een slechtziende kan zich lelijk verwonden door de doornen in zijn gezicht van een ‘mooie’ rozentak. Dat wilt u toch niet? Over de rijbaan lopen is geen oplossing. Er rijden auto’s (te hard) en voetgangers horen op de stoep te lopen. Daarbij is de rijbaan vaak geblokkeerd door vrachtwagens of bestelbussen van post- of bouwbedrijven.
‘Mijn stoep is geen doorgaande weg’
U woont niet aan een doorgaande weg, dus wat is het probleem? Mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen, rollator, rolstoel of taststok gaan niet alleen maar de buurt in of uit. Zij bezoeken ook wel eens mensen in de buurt.