“Alles schoon voordat de volgende klant komt”

Van mondkapjes tot kuchschermen, van privé-shoppen tot quarantaine-opslag. Ondernemen is beslist een uitdaging in coronatijd. Waar de een vaker de deuren sluit, gooit de ander ze sinds 11 mei enthousiast weer open. “Na Rutte z’n persconferentie was gelijk ons reserveringssysteem van slag!”

“Hopelijk komt maandag niet iedereen tegelijk”

Maandag 18 mei gaan acht van de twaalf bibliotheekdeuren weer open in de gemeentes Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Hillegom en Zandvoort. De bieb op station Haarlem blijft nog even dicht, evenals twee schoolbibliotheken en Haarlem Oost dat in het Reinaldahuis zit. Roxane van Acker, directeur bibliotheek Zuid-Kennemerland, kan niet wachten. “Vanaf maandag is iedereen weer welkom. Eerder lukte echt niet, want sneller dan verwacht moesten we al onze mensen polsen, looproutes bedenken, kuchschermen plaatsen en de bestelde handschoentjes en desinfecterende middelen geleverd krijgen. Voortaan moeten geleende boeken eerst 72 uur in quarantaine voordat ze de rekken ingaan; een flinke logistieke operatie. Maar wat hebben we ons publiek gemist! Toch zal het nu zo anders zijn dan voor de crisis. Zo mogen er in Haarlem Centrum maar maximaal dertig bezoekers naar binnen. Hopelijk staat maandag niet iedereen tegelijk op de stoep. Ons advies? Kom binnen – het liefst alleen of met één kind – pak een boek en ga weer’. Dat druist zo in tegen m’n gevoel! Ik hou van al die mensen om me heen, daar krijg ik energie van. Dus zodra we zien dat het kan, schalen we op hoor. Maar veiligheid staat altijd voorop. Zowel voor lezers als medewerkers en vrijwilligers. Ook hopen we binnenkort onze boeken-aan-huis-service voor oudere lezers weer op te starten en uit te breiden. Juist nu willen we graag wat doen voor kwetsbare mensen die nu even niet langs kunnen of durven komen!”

Na iedere behandeling met Dettol in de weer

In het Ramplaankwartier staat de deur van de Beauty Clinic Haarlem uitnodigend open. Sinds dinsdag is Romina ten Hoope weer volop in business. “Ik was die eerste ochtend om zes uur al wakker. Dolenthousiast om aan de slag te gaan. Zeven weken zat ik noodgedwongen thuis, net als mijn compagnon Danielle. Raar hoor als je werk ineens helemaal stil ligt. Even geen schoonheidsbehandelingen, ontspannende massages of nagels lakken; helemaal niets. In het begin doe je nog wat administratie, maar al snel was ik helemaal bij. En wat miste ik m’n klanten en de mooie gesprekken die we altijd hebben. Je bouwt toch met mensen een vertrouwensband op als ze hier in de stoel liggen. Hoewel we nu precies twee jaar bestaan en een buffertje opbouwden, kregen we gelukkig wel de eenmalige uitkering van 4000 euro en bijstand. Je spaargeld verdampt snel hoor! Zo fijn dat we sinds deze week weer aan de slag mogen. Aangepast, dat wel. Zo staan er kuchschermen bij de balie, dragen we mondkapjes en handschoenen en desinfecteren klanten hun handen bij binnenkomst. En na iedere behandeling ga ik flink met Dettol in de weer. Alles moet schoon voordat de volgende klant komt. Die zijn er gelukkig genoeg; zelfs nieuwe. Meteen na de persconferentie van Rutte lag het reserveringssysteem eruit. Compleet overbelast!”

Zo fijn dat we sinds deze week weer aan de slag mogen

Veerkrachtig en creatief

Van de ID Store in de Schagchelstraat blijft de deur juist nu vaker gesloten. Het winkelend publiek laat het doordeweeks afweten. Toch houden Estelle Schreuder Goedheijt en haar compagnon de moed erin. “Hoewel we zo’n 50 tot 60 procent minder omzet draaien, blijven we positief en kunnen we onze kosten dekken. Wel besloten we om alleen vrijdag, zaterdag en zondag open te gaan, dan is er zeker aanloop. We laten maximaal twee klanten tegelijk toe. Zo kan iedereen goed afstand van elkaar houden en kunnen wij het beste helpen. Gelukkig weten vaste klanten ons nog prima te vinden; ook voor een private shopping. Onze producten – denk aan dameskleding, schoenen, tassen, ceramiek, waterverf – proberen we nu vooral via social onder de aandacht te brengen. En heel leuk, we kregen onlangs hulp uit onverwachte hoek van de Trade Studio. Wij hebben geen online shop, dat wisten zij. Daarom boden ze aan om tien van onze favoriete items te verkopen via hun webshop. Super toch! Ik merk sowieso dat mensen ontzettend veerkrachtig zijn én creatief. Ook thuis wordt flink geknutseld; onze waterverf vliegt de winkel uit. Daar haakten we op in met een heuse ‘ID- watercolour challenge’, waarbij je een kledingvoucher kon winnen. We kregen zoveel leuke verftekeningen binnen. Echt vet leuk. De tweede challenge is daarom in de maak. Zo blijven we lekker bezig!”

Van haarlem.nl