Nieuwe noodverordening: Wat mag er vanaf 1 juni?

Maandag 1 juni om 12.00 uur zetten we een stap in de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat betekent dat op Tweede Pinksterdag vanaf het middaguur onder meer restaurants, cafés, culturele instellingen en bioscopen weer open mogen onder strikte voorwaarden. Iedereen dient zich nog steeds aan de basisregels te houden: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en was vaak je handen. In Haarlem gaan ook de terrassen weer open. Is het te druk? Ga dan een andere keer. En vergeet niet te reserveren.

Horeca en cultuur

Voor het openen van restaurants, cafés, film-, theater- en concertzalen gelden strikte voorwaarden;

  • Binnen geldt een maximum van 30 gasten
  • Bezoekers moeten reserveren
  • Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden (uitgezonderd van mensen uit hetzelfde huishouden)
  • Vooraf vindt een checkgesprek plaats tussen ondernemer en klant om in te schatten of een bezoek een risico oplevert
  • Op terrassen geldt geen maximaal aantal personen, mits iedereen 1,5 meter afstand houdt
  • Voor musea gelden dezelfde zojuist beschreven regels, maar is het maximale aantal bezoekers gebouwafhankelijk
  • Voor muziekscholen geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden

Extra maatregelen bij drukte

In Haarlem zijn maatregelen in de binnenstad genomen om het publiek veilig door de stad te leiden. Met gele harten is de looprichting aangegeven, in sommige straten is het verzoek om af te stappen van je fiets. Haarlem heeft verder regels opgesteld zodat de terrassen verruimd kunnen worden. Meer info vindt u in het nieuwsbericht.

Testen op corona gerelateerde klachten vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni kan iedereen met corona gerelateerde klachten zich laten testen. Aanmelden voor een test verloopt via een landelijk telefoonnummer dat op 1 juni bekendgemaakt wordt door de overheid.

Geen maximale groepsgrootte

Met een groep samen buiten zijn in de openbare ruimte is toegestaan, mits je 1,5 meter afstand houdt (er geldt buiten geen maximale groepsgrootte meer).

Mondkapje verplicht in OV

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni volgens de normale dienstregeling, maar is bedoeld voor noodzakelijke reizen en het dragen van een mondkapje is voor reizigers verplicht.

Voortgezet onderwijs weer open

Scholen in het voortgezet onderwijs gaan op 2 juni weer open en treffen maatregelen om 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden.