10 tips om Koningsdag thuis te vieren

Koningsdag is dit jaar omgedoopt tot Woningsdag! Ondanks de coronacrisis willen we er samen toch een mooie dag van maken. In dit artikel geven we 10 tips om Koningsdag thuis te vieren.

1. Hang de vlag uit!

Vanaf zonsopgang kan iedereen in Nederland de vlag uithangen! Dat is dit jaar om precies 6.19 uur. Later mag natuurlijk ook. 

2. Versier je huis

Om het extra feestelijk te maken, kun je ook je huis versieren in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Met vlaggetjes, slingers, plantjes of een mooie tekening achter het raam.

3. Laat je talent online zien

Vioolspelen, goocheltrucs laten zien, een dansje doen. Normaal gesproken kan iedereen op de vrijmarkt zijn talent laten zien. Dit jaar zijn er geen vrijmarkten, maar in plaats daarvan is er wel een online platform: www.koningsdagthuis.nl. Kan jij goed een instrument bespelen? Of wil je een quiz of spelletje organiseren? Meld je aan en ga op Koningsdag live online met jouw talent.

4. Tompouce eten met de buren

Spreek met de buren af om samen – maar ieder in je eigen tuin – koffie te drinken en een tompouce te eten. Of voer een creatieve act op voor de buurt. Verkleed je bijvoorbeeld met het hele gezin als de koninklijke familie en zwaai vanaf het balkon naar de buurt. 

5. Zing mee met het Wilhelmus

Om 10.00 uur klinkt in heel Nederland het Wilhelmus tijdens de Nationale Aubade. In Haarlem speelt de stadsbeiaardier mee op het carillon van de Grote of St. Bavokerk. Je kunt dit live volgen via de Facebookpagina van de gemeente Haarlem. Doe thuis ook mee! Je kunt meezingen, of meespelen op een instrument. Vanaf het balkon, in de voortuin of gewoon in de deuropening. Deel jouw zangkunsten met de hashtag #Wilhelmus2020.

6. Doe mee aan de kleurwedstrijd

De Haarlemse tekenaar Eric Coolen heeft twee speciale Koningsdag kleurplaten gemaakt. Ze zijn gratis te downloaden op www.ericcoolen.nl. Kinderen tussen 2 en 14 jaar kunnen hun ingekleurde tekening tot 1 mei 2020 insturen naar koningsdaghaarlem@gmail.com en maken kans op een prijs. Burgemeester Jos Wienen, tekenaar Eric Coolen, Frank Heerens van het Oranjecomité Haarlem en evenementencoördinator Chantal Baas vormen de jury. De prijzen zijn cadeaus of cadeaubonnen die het Oranjecomité heeft gekocht bij Haarlemse winkels. 

7. Maak een ander blij!

Ken je iemand die wel wat vrolijkheid kan gebruiken? Verras diegene dan met een KoningsdagBox. Een idee van BUUV Haarlem en het Vrijwilligerscentrum Haarlem & Omgeving. Versier een (schoenen)doos en vul die met leuke dingen. Oranje snoepjes, een tekening, een puzzelboekje, een tijdschrift, een knutselwerkje of rood-wit-blauwe vlaggetjes. 

Het is wel belangrijk om je daarbij aan de voorschriften van het RIVM te houden. Doe dus geen zelfgemaakt eten in de box. Laat hem minimaal 24 uur staan en geef hem vanaf een gepaste afstand. Je kunt de box zelf naar iemand brengen. Of je kunt hem afgeven bij BUUV Haarlem (Raaks 39, open op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur, behalve op 27 april en 5 mei). Dan zorgt BUUV dat hij terecht komt bij iemand die hem goed kan gebruiken. 

8. Steun lokale ondernemers

Ben je normaal gesproken in (of bij) een van de Haarlemse cafés te vinden op Koningsdag? Help dan dit jaar je favoriete café of horecagelegenheid door eten of drankjes te bestellen. Op de website Haarlem hartje Haarlem staat een overzicht met restaurants en cafés die nu thuisbezorgen of waar je kunt afhalen. Of haal je oranje tompoucen bij de bakker op de hoek of een mooi (oranje) boeket bij een bloemist in de straat. Op de website staan ook andere initiatieven van Haarlemse winkels, musea, podia en anderen. Bijvoorbeeld om thuis te sporten, online te shoppen of vanuit huis van een concert te genieten. 

9. Hef het glas

Om 16.00 uur is heel Nederland uitgenodigd om tegelijk te proosten op de gezondheid van iedereen. In huis, op het balkon, in je voor- of achtertuin, dat maakt niet uit. Schenk iets in dat je lekker vindt en hef het glas! Meer info op www.nationaletoost.nl.

10. Deel jouw foto! 

Wat deed jij vorig jaar op Koningsdag? En wat wil je volgend jaar weer gaan doen? We zijn benieuwd naar jouw mooiste herinneringen aan Koningsdag (of Koninginnedag) in Haarlem. Deel jouw foto op onze Facebookpagina of zet hem op Instagram en tag @gemeentehaarlem!

Kijk voor meer informatie op www.koningsdaghaarlem.nl.