Goed plan voor je buurt in coronatijd? Ga ervoor!

Haarlemmers die hun buurtgenoten helpen, juist in coronatijd: op het online platform HaarlemLink vind je al die initiatieven bij elkaar. En de gemeente Haarlem kan financieel een steuntje in de rug geven.

Haarlemmers met een mooi idee voor hun buurt kunnen een bijdrage aanvragen van 300 euro. Een extra stimulans om je initiatief echt uit te voeren en zo je buurtgenoten blij te maken. Het enige wat je hoeft te doen is het aanvraagformulier in te vullen én je initiatief op HaarlemLink te plaatsen.

Kruidenbuurt: prikbord

Linda Steeman is zo’n corona-initiatiefnemer. Ze bedacht een plan om bewoners van de Kruidenbuurt juist nu met elkaar te verbinden. Linda: “Heel concreet, met een prikboord voor hulpvragen. De een heeft hulp nodig, de ander wil graag helpen. Die mensen brengen we bij elkaar. We hebben een online prikbord laten maken, en er wordt een fysiek bord geplaatst op het Kruidplein. Zo bereiken we iedereen.”

In de buitenlucht

Linda heeft een bijdrage gekregen van de gemeente. Ook woningcorporatie Pré Wonen helpt mee, door ruimte ter beschikking te stellen en mee te denken over meer verbinding in de buurt. Linda: “Samenkomen in een zaaltje kan nu niet, maar buiten kun je afstand houden en ben je in de frisse lucht. Op het plein en een braakliggend stukje grond van Pré Wonen willen we wat kleine aanpassingen doen. Een jeu-de-boulesbaan aanleggen, een schaaktafel plaatsen, zorgen voor meer groen. Ik hoop dat het plein zo gaat voelen als een parkje.”

Ik heb mijn idee op HaarlemLink gezet en kreeg razendsnel goedkeuring.

Bloemhofstraat: picknicktafel

Verbinding staat ook centraal in de Bloemhofstraat. Initiatiefnemer Nicole Korthals: “In de straat zijn veel bovenwoningen. Vooral toen de scholen nog dicht waren, zag ik veel gezinnen verderop in de straat nogal eens uitwijken naar de stoep. Toen ik al die mensen weer eens op de tegels zag zitten, dacht ik: eigenlijk zou hier een grote picknicktafel moeten staan voor algemeen gebruik. Ik heb mijn idee op HaarlemLink gezet en ik kreeg razendsnel goedkeuring.”

Van iedereen, voor iedereen

De picknicktafel staat inmiddels op een centrale plek in de straat. Nicole heeft er een briefje opgeplakt met uitleg. “De tafel is van iedereen en voor iedereen. Ik zie er vaak mensen zitten. Even koffiedrinken, borrelen of werken. Je raakt er steevast in gesprek met andere buurtbewoners. Dat doet iets voor de saamhorigheid.”

Nicole zorgde voor een picknicktafel voor de buurt. 

Schalkwijk: sporten voor meiden

Elizabeth Bondo heeft met haar corona-initiatief jonge meiden uit Schalkwijk op het oog. “Ik was net begonnen met een sportproject voor meisjes op scholen in Schalkwijk. Ik ben zelf een fanatiek handbalster en ik weet wat sport voor je kan doen. Maar dan moet je er wel mee in aanraking komen. Liefst al op jonge leeftijd. Toen de scholen dicht gingen, lag mijn project ineens stil. Ik bedacht een alternatief om toch te blijven sporten met de meiden – buiten!”

Gezellig en energiek

Met de bijdrage van de gemeente kocht Elizabeth ballen, linten en pionnen, maar ook desinfecterende handgel. Zo kan er veilig gesport worden. Elizabeth: “Er doen nu iedere week tussen de acht en twaalf meiden mee. De meisjes komen vaak uit gezinnen waarin sporten niet actief gestimuleerd wordt. Ik vind het belangrijk ze ervaren dat ook zij plezier kunnen beleven aan sport, en dat ze hun energie kwijt kunnen. Wie weet kunnen we in de toekomst wel een eigen handbalteam vormen!”

HaarlemLink

Benieuwd naar welke corona-initiatieven er nog meer zijn in Haarlem? Of heb je zelf een goed idee om in coronatijd iets te doen voor je buurt? Zet het op HaarlemLink. Tip van Nicole Korthals: “Denk na over de uitvoering en de coronaregels, maar hou het zo simpel mogelijk. Grote kans dat je een bijdrage krijgt van de gemeente om je plan uit te voeren!”

Tekst: Greetje van de Pol
Foto’s: Marisa Beretta
Van haarlem.nl