Op 4 mei herdenken we thuis

Op 4 mei herdenken we verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Dit jaar zijn de herdenkingsbijeenkomsten zonder publiek. Vanuit huis zijn verschillende herdenkingen te volgen. Er zijn ook initiatieven waar iedereen, vanuit huis, aan mee kan doen.

Dodenherdenking in Haarlem

De Dodenherdenking op de Dreef bij het Houtplein gaat 4 mei in aangepaste vorm door, maar zonder publiek. Er worden in tijdsblokken door betrokken organisaties kransen gelegd bij het monument ‘Man voor het Vuurpeloton’. In de middag draagt een leerling van de Dreefschool een zelfgeschreven gedicht voor. Burgemeester Jos Wienen houdt tijdens de herdenking een toespraak en zal namens het complete gemeentebestuur een krans leggen.
Omdat publiek niet aanwezig kan zijn bij de herdenking is er vanaf 16.30 uur een livestream van de herdenking te volgen via onze website. Dit is een uitzending van NH Nieuws. De livestream wordt op deze pagina geplaatst. Een samenvatting volgt later op de avond in de tv-uitzending van NH Nieuws.
De herdenkingsdienst en de stille tocht vanaf de Grote Kerk naar het monument gaan dit jaar niet door.

Nationale herdenking op de Dam

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, ook zonder publiek. Zoals ieder jaar wordt om 19.58,30 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Ook houdt de Koning tijdens de herdenking een toespraak.
De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS. 

Thuis herdenken

Iedereen kan dit jaar virtueel bloemen leggen bij 3.900 herdenkingsmonumenten in Nederland. In Haarlem kan dit o.a. bij de monumenten Man voor het Vuurpeleton, Treurende Vrouw en de Joodse Plaquette. Zo kunt u stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument. Informatie over hoe u virtueel bloemen kunt leggen is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Omdat de 4 mei activiteiten dit jaar thuis plaatsvinden, is door de minister-president een aangepaste vlaginstructie vastgesteld. In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ook gemeente Haarlem roept iedereen op om op 4 mei de vlag de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Er is op initiatief van het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepel van Joodse organisaties in Nederland, een poster gemaakt waarmee iedereen kan laten zien dat hij of zij stilstaat bij 4 en 5 mei. De poster wordt op 30 april en op 2 mei afgedrukt in alle landelijke en regionale kranten. U kunt de poster downloaden en zelf printen, via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Van haarlem.nl