Stap voor stap meer ruimte

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden.

Meer info vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Op 6 mei maakte het kabinet bekend dat vanaf 11 mei de coronamaatregelen stap voor stap meer worden verruimd. Deze verruiming werkt alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. 

Vermijd drukte en zorg ervoor dat u altijd op 1,5 meter afstand blijft van anderen. Blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Bij koorts en/of benauwdheid blijven ook huisgenoten thuis.

De komende dagen gaat de gemeente aan de slag met de praktische uitvoering van de nieuwe richtlijnen.

Vanaf 11 mei 2020

Iedereen mag met ingang van 11 mei buiten sporten (inclusief lesgeven), maar dan moet je wel 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn nog niet toegestaan. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt ook vanaf 1 mei dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.

Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is per 11 mei weer mogelijk. Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat). Uitgesloten zijn nog sekswerkers. Als de ontwikkeling in de publieke gezondheid dit toelaat, zouden zij mogelijk vanaf 1 september 2020 weer aan het werk kunnen.

Bibliotheken zijn vanaf 11 mei weer open voor publiek. Ze nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen hun deuren.

De volgende stappen

Als het virus onder controle blijft zullen per 1 juni, 15 juni, 1 juli en 1 september nieuwe verruimingen mogelijk zijn. Een overzicht van deze stappen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Van haarlem.nl