Terrassen in Haarlem ruimer met behulp van tien gouden terrasregels

De terrassen mogen per 1 juni weer open. Dat is voor de horeca en de stad goed nieuws. De gemeente Haarlem heeft tien gouden terrasregels opgesteld om de benodigde verruiming mogelijk te maken gedurende de huidige beperkingen. Met de gouden regels kunnen ondernemers direct aan de slag. De regels gelden van 1 juni tot 15 oktober of zo lang de 1,5 meter richtlijn van kracht is, en zijn onderdeel van een groter pakket maatregelen in de openbare ruimte.

Omdat er 1,5 meter afstand tussen de gasten en personeel gehouden moet worden is er meer ruimte nodig om de terrassen uit te zetten. Dat geeft praktische dilemma’s in een historische binnenstad met beperkte ruimte. Door de gouden terrasregels wordt direct rekening gehouden met de (verkeers)veiligheid, toegankelijkheid en onze gezondheid. Zo is het toch mogelijk de terrassen te verruimen en hiermee het verlies aan inkomsten te verminderen. Dit is dringend gewenst voor de ondernemers die door deze crisis hard geraakt zijn. Hildo Makkes van Koninklijke Horeca Nederland: “Als Haarlemse horeca ondernemers zijn we blij met deze praktische en slimme aanpak door de Gemeente Haarlem om snel te kunnen schakelen in een tijd waar iedere euro omzet nodig is om te overleven.”

Verruiming vraagt creativiteit

Wethouder Berkhout is positief over de mogelijkheden: “Tijdens een schouw langs locaties in de binnenstad samen met ambtenaren en Koninklijke Horeca Nederland werd mij al snel duidelijk dat er echt iets nodig is. Verruiming vraagt creativiteit van de horeca en de gemeente, maar ook begrip en steun van bewoners. Ik hoop dat we als stad hier iets moois van kunnen maken samen, in de wetenschap dat het tijdelijk maar noodzakelijk is. Ik verwacht dat deze regels helpen om de hoognodige duidelijkheid te geven.”

Terrasloket en terrasteam

Met de gouden regels in de hand kan een ondernemer zonder ingewikkelde aanvraag zelf kijken hoe hij zijn terras ruimer neer kan zetten. Omdat niet elke locatie hetzelfde vraagt, is er ook een beslisboom opgesteld die helpt om te bepalen wat er op welke locatie mogelijk is.  Om eventuele onduidelijkheden en vragen snel te beantwoorden, heeft de gemeente een terrasteam in het leven geroepen, bereikbaar via: terras@haarlem.nl

1,5 meter in de stad: gele hartjesroute

De gouden regels zijn onderdeel van een breder pakket tijdelijke maatregelen waarmee het college ervoor wil zorgen dat op de drukste plekken in de stad zoveel mogelijk afstand gehouden kan worden. Deze zullen vanaf 1 juni gefaseerd worden uitgevoerd, te beginnen met een ‘gele hartjes’ markering waarmee op gastvrije wijze looprichtingen worden vermeld in het centrum, de Generaal Cronjéstraat, de Amsterdamstraat en rondom de winkelcentra Marsmanplein en Schalkwijk. Dit idee van centrum manager Falco Bloemendal, Haarlem Marketing en Haarlem Centraal is omarmd door het college en wordt direct uitgevoerd.

Vermijd drukte: eigen verantwoordelijkheid

De gemeente vertrouwt erop dat Haarlemmers en bezoekers zelf hun verantwoordelijkheid blijven nemen om drukte te vermijden. De maatregelen zijn erop gericht om mensen hierbij te helpen en eraan te herinneren. Handhaving zal alleen ingezet worden als de aanpassingen niet afdoende werken of wanneer mensen doelbewust of hinderlijk de regels overtreden.

Tijdelijkheid is de basis

Behalve de hartjesroute worden verkeersborden geplaatst, alternatieve fietsroutes aangeboden en verkeersinstallaties aangepast om wachtrijen voor fietsers en wandelaars zoveel mogelijk te voorkomen. Ook in parkeergarages en fietsenstallingen worden aanpassingen gedaan. Het uitgangspunt bij alle maatregelen is dat deze tijdelijk zijn en worden teruggedraaid zodra dit weer mogelijk is.

Lees meer op de pagina Terrassen vanaf 1 juni 2020

Van haarlem.nl