Hoe wil je later wonen?

Later als je oud bent, het klinkt soms nog zo ver weg. Toch is het geen gek idee om nu al na te denken over jouw woonwensen voor later. Juist nu je nog fit en gezond bent.

Wilt je kleiner of gelijkvloers? Geen tuin, maar juist een balkon? Of samen met anderen in een woongroep? Eén advies van ervaringsdeskundigen: wacht niet met kiezen tot je iets mankeert. Grote kans dat er dan niet veel meer te kiezen valt.

Hulp van de verhuiscoach

Langer zelfstandig wonen, op een plek die bij je past. Dat valt soms niet mee, weet ook verhuiscoach Veerle Sterk. Via DOCK in Schalkwijk ondersteunt ze 65-plussers met een sociale huurwoning met allerlei praktische zaken rondom een verhuizing. “Volgens de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’  hebben ouderen in een sociale huurwoning met een trap of woning die alleen via een trap bereikbaar is, voorrang op een gelijkvloerse woning zónder trap. De digitale aanvraag daarvoor loopt via Woonservice. Soms hebben mensen hulp nodig bij zo’n aanvraag, simpelweg omdat ze geen mailadres hebben of zich digitaal niet kunnen redden. Vaak bied ik ook een luisterend oor, want verhuizen zorgt voor nogal wat spanning. En ik breng alle praktische zaken in kaart; welke abonnementen lopen er, wie krijgt een adreswijziging, hoe zit het met de huisarts en apotheek? Dat soort dingen. Mensen zijn daar ontzettend blij mee; het vermindert de stress aanzienlijk. Het enige wat ik niet doe is inpakken! En hoewel de weg naar een nieuwe woning voor velen een gedoe is, willen ouderen vaak meteen verhuizen als het eenmaal zo ver is. Helaas zijn gelijkvloerse woningen nogal schaars. Reden te meer om je op tijd in te schrijven!”  

Mogelijkheden

Tegenwoordig wordt er van ons verwacht dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom is het slim om op tijd te checken of jouw huis een plek is waar u comfortabel en veilig oud kunt worden. Nu woon je er misschien nog prettig, maar hoe is dat over 10, 20 jaar?

Of u nu een koop- of een huurwoning heeft, het is altijd goed om op tijd te informeren naar de mogelijkheden. Van het aanpassen van jouw huidige woning tot woningruil. En van zelfbouwprojecten tot wonen in een woongroep. Op de website www.ooklaterlekkerwonen.nu vind je hiervoor veel informatie bij elkaar. 

Van haarlem.nl