Griepprik voor Haarlemse iepen

Vanaf deze week worden 1.193 iepen in Haarlem behandeld tegen de iepziekte. De bomen krijgen een vaccin toegediend dat kan worden vergeleken met een jaarlijkse griepprik. De iepziekte is een hardnekkige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Door de iepen te vaccineren zijn ze beter beschermd tegen deze ziekte.

Spaarnelanden controleert de iepen jaarlijks op de aanwezigheid van iepziekte. De bomen worden goed in de gaten gehouden, want als een iep ziek is, kan hij razendsnel omliggende iepen besmetten via de wortels of via de kever zelf. In 2018 en 2019 had Haarlem veel last van zieke iepen. Spaarnelanden heeft de gemeente geadviseerd de monumentale iepen te beschermen. Betrokken inwoners hebben de gemeenteraad de suggestie gedaan meer iepen in te enten tegen iepziekte, zodat de iepen hiertegen bestand zijn. De gemeenteraad heeft deze suggestie overgenomen, waardoor het college aan Spaarnelanden opdracht heeft gegeven in totaal 1.193 iepen te beschermen. De vaccinatie moet wel jaarlijks herhaald worden.

Zuinig op bestaande bomen

Vaccineren past goed bij het beleid van de gemeente Haarlem. “Onze ambitie is niet alleen om meer groen en bomen in de stad te realiseren, maar ook zuinig te zijn op de bestaande bomen” zegt Merijn Snoek, wethouder Openbare Ruimte en Groen’.” Niet onbelangrijk is dat het ook kosten kan besparen: de kosten van het injecteren komen wel elk jaar terug, maar het verwijderen van zieke bomen en daarna herplanten van jonge bomen ging ook steeds meer kosten in Haarlem.”

Behandeling

De behandeling van de iepen vindt vroeg in het groeiseizoen plaats, in mei/juni, als de iepen net uitlopen. Het moet mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel ’opzuigt’. Getrainde boomverzorgers van BTL Bomendienst, het enige bedrijf dat gespecialiseerd in het vaccineren van iepen, brengen met een micro-injectiespuit het vaccin in. Er hoeft niet te worden geboord en een kleine hoeveelheid is voldoende. Het injecteren duurt niet meer dan één minuut per boom. De afweerreactie vindt plaats in de gehele iep, waardoor de boom het hele groeiseizoen beschermd is tegen iepziekte.

Van haarlem.nl