5 duurzame tips die je in coronatijd thuis kunt doen

Door het coronavirus werken we thuis. Onze dagen zien er anders uit. Deze tijd kan je misschien gebruiken om thuis duurzamer te leven. We hebben 5 tips voor je die je makkelijk zelf thuis kunt doen. Klaar voor?

Tip 1: Stap over op groene stroom

Wil jij ook dat er meer duurzame energie komt? Stap over op groene stroom. Als je dit nog niet hebt, tenminste. Je stoot dan veel minder CO2 uit. Natuur & Milieu en Consumentenbond hebben een aanbod: het Zekergroen Energiecollectief. Met alleen echte groene energieleveranciers en een gunstige prijs. Bekijk het aanbod

Tip 2: Voorkom voedselverspilling

Heb je restjes in de koelkast liggen? Kies voor een kliekjesdag. Check deze recepten voor restjes en voorkom voedselverspilling. Probeer ook op maat te koken en eet vooral plantaardig. Geen zin om te koken? Veel van onze Haarlemse horeca bezorgt nu de heerlijkste maaltijden thuis. Steun de Haarlemse ondernemers.  

Tip 3: Zet bij- en insectvriendelijke planten in de tuin 

Als je een tuin of balkon hebt, heb je geluk. Daar kan je deze coronaperiode veel tijd in doorbrengen. En je kunt tegels vervangen voor planten. Er zijn nu volop planten te koop. Steenbreek023 presenteert samen met Stadskweektuin, NME Haarlem een menukaart voor (inheemse) bij- en insectvriendelijke planten. Veel van deze planten zijn op doordeweekse dagen tussen 9.00 en 16.00 uur verkrijgbaar bij de plantenverkoop in de Haarlemmer Kweektuin. Betalen met gepast geld. Prijzen zijn 1,20 euro per stuk, 3,50 euro per 3 planten. 

Tip 4: Kijk of je stappen kan nemen naar gasvrij wonen

Isolatie is de belangrijkste voorbereidende maatregel om gasvrij te gaan wonen. Misschien maak je nu plannen om je dak, buitenmuren, vloer of ramen te isoleren? Deze maatregelen kan je financieren met een duurzaamheidslening. Als je 2 of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je 20 procent subsidie krijgen. Kijk voor meer tips op haarlem.nl/gasvrijer

Tip 5: Was met een volle wastrommel

Tussendoor even snel een wasje doen? Doe het alleen als je de wastrommel helemaal kunt vullen. Je hoeft dan minder vaak te wassen en daardoor gebruik je per kilo wasgoed minder energie. Als je een energiezuinige wasmachine hebt, gebruik dan het eco-programma. Het energielabel van je wasmachine is namelijk gebaseerd op het gebruik met de eco-knop. En als je was niet al te vuil is, was dan op 30 graden. Bekijk meer tips.

Van haarlem.nl