Eikenboom met eikenprocessierups erin gezien? Meld het!

De eikenprocessierups is geen graag geziene gast in onze stad, toch duikt hij elk jaar weer op. Begin juni komen de eerste rupsen uit het ei. Als u zo een nest ziet, kunt u hier een melding van maken via onze website. Spaarnelanden kan het nest dan verwijderen.

De rupsen zijn te herkennen aan hun zwartbruine kleur. Momenteel hebben ze nog niet de brandharen waardoor zij voor overlast zorgen. Door de nesten op tijd te verwijderen kan latere overlast worden voorkomen. Melding doen van eikenprocessierupsen kan via deze website of via de BuitenBeter app.

Verwijderen nesten

Bij het aantreffen van de eikenprocessierups neemt Spaarnelanden passende maatregelen. Spaarnelanden verwijdert de nesten zo snel mogelijk na het binnenkomen van een melding. Dit gebeurt door specialistische medewerkers die de rupsen opzuigen uit de boom. Eikenprocessienesten in particuliere bomen worden niet verwijderd door Spaarnelanden.

Andere rupsen

De eikenprocessierups kan makkelijk worden verward met spinselmot en de bastaardsatijnrups. De bastaardsatijnrups is donkerbruin tot zwart, heeft lange geelbruine haren en komt vooral voor aan de Zuid-Hollandse kust, in de duinen. De haren van deze rups kunnen ook irritatie geven. Spinselmot is ongevaarlijk, maar zorgt er wel voor dat bomen tijdelijk worden ingepakt met spinsel. Beide rupsen worden niet door Spaarnelanden bestreden.

Meer informatie

Op www.haarlem.nl/eikenprocessierups en de door het Kenniscentrum Eikenprocessierups ingestelde website https://processierups.nu/ is meer informatie te vinden over de eikenprocessierups.

Van haarlem.nl