Last van meeuwen? Kom in actie!

Wakker worden van het gekrijs, vuilniszakken die opengetrokken worden, poep op uw wasgoed. Vooral van mei tot en met augustus kunnen meeuwen veel overlast veroorzaken.

Meeuwen zijn, net als alle vogels, wettelijk beschermd. Daardoor is het lastig voor de gemeente om de meeuwenoverlast  tegen te gaan. Als bewoner kunt u wel zelf iets doen. Neem snel maatregelen om te voorkomen dat u een nest op uw dak krijgt.

Nestelen

Meeuwen zoeken vanaf maart naar een geschikte plek om te gaan broeden. De laatste veertig jaar vinden ze die steeds vaker in de stad. Daar zijn nu eenmaal veel veilige en beschutte plekjes te vinden. Vooral op platte daken, dakkapellen en half schuine daken.

Samen met uw buren de overlast beperken

Woont u in een straat of buurt met huizen die aantrekkelijk zijn voor meeuwen? Er is een simpele manier om te voorkomen dat meeuwen in uw straat een nest bouwen. Ga vanaf maart tot eind juni regelmatig uw dak op en veeg het schoon. Een dak dat leeg is en geen schuilhoekjes heeft maakt het minder aantrekkelijk voor meeuwen om een nest te bouwen. Dit werkt het best als u deze actie samen met uw buren doet.  Niet iedereen kan of durft een dak op, dus het organiseren van ‘dakvegers’ in de straat kan dan een oplossing zijn.

Een andere optie is om plastic vlaggetjes op uw dak te spannen of vliegers in te zetten om de vogels af te schrikken. Ervaring leert wel dat de vogels hier na verloop van tijd wel aan wennen.

Vogelnetten

Het spannen van draden of vogelnetten op het dak werkt goed omdat vogels er dan niet kunnen landen. Dit kunt u laten doen door een erkend bedrijf. Het kost voor een gemiddeld plat dak zonder obstakels zo’n 300 tot 800 euro. Voor een deel van de kosten geeft de gemeente  Haarlem een subsidie van maximaal € 350,- , waardoor de rekening van het bedrijf lager uitvalt. Zo bent u bovendien definitief van de overlast op uw dak af.  Om te voorkomen dat de meeuwen dan een dak verderop gaan broeden, werkt dit het beste als u het met meerdere buren tegelijk doet.
De gemeente werkt voor het plaatsen van netten samen met een gecertificeerd bedrijf dat ook de afhandeling van het subsidie verzorgt.

Meer informatie over wat u (samen met uw buurt) kunt doen aan meeuwenoverlast staat op www.haarlem.nl/meeuwenoverlast. Ook kunt u hier lezen hoe u een melding kunt doen van een nest.