December is ook een feestmaand voor inbrekers: maak het ze niet te makkelijk!

Dit jaar zijn we meer thuis met de wintermaanden, maar het is natuurlijk nog steeds donker. Daar maken inbrekers handig gebruik van. Door onverlichte huizen zien inbrekers dat bewoners niet thuis zijn. En ook als u even niet thuis bent, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, wordt er ingebroken. Uit cijfers van de politie blijkt dat normaal gesproken in december en januari drie keer zo veel inbraken worden gepleegd dan in de andere maanden. Op feestdagen zoals Kerst en Oud & Nieuw wordt het meeste ingebroken.

Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op inbraak te verkleinen. 80% van alle inbraken komen doordat het voor de dief makkelijk is (gelegenheidsinbraken) om in te breken. Deze inbraken kunnen goed voorkomen worden. De gelegenheidsinbreker komt veel minder snel in actie als hij ziet dat het de dief moeilijk is gemaakt.  

Wat kunt u doen?

  • Laat bij afwezigheid ’s avonds op meerdere plaatsen in de woning licht branden. Gebruik hierbij eventueel een tijdschakelaar.
  • Zorg dat de deur altijd op het nachtslot zit en laat de sleutel niet in het slot zitten.
  • Sluit ramen en deuren die u niet in het zicht hebt. Ook als u thuis bent.
  • Gebruik goedgekeurde sloten. Deze herkent u aan het SKG®-logo met sterren.
  • Neem een anti-inbraakstrip.

Hoe veilig is uw huis? 

Test nu uw kennis met de inbraakcheck. Deze test geeft algemene informatie over de werkwijze van inbrekers en tips om woninginbraak te voorkomen. 

Doe de inbraakcheck!

Van haarlem.nl