Haarlem heeft eerste kinderburgemeester!

Quinten de Lange is de eerste kinderburgemeester van Haarlem! Hij werd door Haarlemse kinderen gekozen. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Eind december 2019 zijn alle basisscholen in Haarlem gevraagd om mee te doen aan de verkiezing van de Haarlemse kinderraad en kinderburgemeester. Op 24 juni 2020 mochten de 18 kinderen van de deelnemende scholen stemmen wie van hen de eerste kinderburgemeester zou worden. De keuze is gevallen op Quinten de Lange van Molenwiek Dalton.

Pitch

De 10 kinderen die kinderburgemeester wilden worden, vertelden eerst in 1 minuut waarom zij dachten een goede kandidaat te zijn. En welke onderwerpen zij belangrijk vonden. Het ging bijvoorbeeld om onderwerpen als: racisme en discriminatie, minder zwerfafval op straat, aandacht voor ouderen en eenzaamheid. Na de pitches mochten alle kinderen stemmen op hun favoriet. Quinten kreeg de meeste stemmen. De andere kinderen nemen plaats in de kinderraad van Haarlem. Aan de verkiezing deden kinderen mee van de Al Ikhlaas, Dr. H. Bavinckschool, Don Boscoschool, Koorschool Sint Bavo, Liduinaschool Timorstraat, Molenwiek Dalton, Veronicaschool, de Willem van Oranje school en het IKC Zuid-Kennemerland Haarlem.

Jur Botter, wethouder Jeugd, is heel blij dat de eerste kinderburgemeester en kinderraad van Haarlem er nu zijn. Hij hoop dat de kinderen met eigen ideeën komen, maar ook met ideeën van kinderen uit hun wijk of van hun school.

Ambtsketen

Op woensdag 26 augustus wordt Quinten officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Ook de kinderraad wordt dan geïnstalleerd. Burgemeester Jos Wienen en wethouder Jur Botter zijn daarbij. De kinderburgemeester krijgt ook een eigen ambtsketen.

Op 16 september is de eerste (echte) vergadering van de kinderraad en de kinderburgemeester. Zij komen daarna 1 keer per 3 weken bij elkaar. De laatste vergadering is op 17 februari 2021. Daarna wordt er gestart met de werving van een nieuwe kinderburgemeester en kinderraad.

Van haarlem.nl