Herfst: wat doen we met het bladafval?

Het is volop herfst in Haarlem! Spaarnelanden werkt hard om met veegwagens en bladblazers gevallen bladeren op te ruimen. Dat gebeurt vooral op de (hoofd)wegen. In groenstroken en in de tuin is het juist beter om de bladeren te laten liggen. 

Op straat kunnen herfstbladeren voor gladheid en onveilige situaties zorgen. Daarom ruimt Spaarnelanden in opdracht van de gemeente iedere herfst de bladeren op. Daarbij krijgen de hoofdwegen en hoofdfietspaden prioriteit.

Zelf blad verzamelen

Omdat de bladeren vaak in korte tijd vallen, lukt het niet om overal tegelijk het blad op te ruimen. U kunt een handje helpen door zelf bijvoorbeeld de stoep voor uw huis bladvrij te maken. Het blad kunt u kwijt in de gft-bak of bij het Milieuplein.

Maak een melding

U kunt ook een melding maken als ergens veel bladafval ligt. Meldingen van onveilige situaties krijgen voorrang. Bijvoorbeeld wanneer het wegdek te glad wordt of wanneer goten overstromen doordat ze verstopt zijn met bladeren.

Egels in de tuin

Niet alle bladeren worden trouwens weggehaald. Het is beter om bladeren in de groenstroken en in uw eigen tuin te laten liggen. Het blad is een winterdek voor de planten en zorgt voor een natuurlijke bescherming. Ook is het een schuil- en nestelplek voor insecten, egels en vogels. Daarom haalt Spaarnelanden bladeren vooral weg op doorgaande wegen.

Van haarlem.nl