In de schuld, uit de schuld

Sinds haar man er niet meer is, regelt Ebru de financiën van het gezin. Dat leidde in het begin tot veel zorgen en stress. Nu redt ze het zelf, met hulp van de schulddienstverlening en vrijwilliger Frits van Humanitas.

Ebru heeft altijd veel voor anderen gezorgd. Voor haar zus, die maar moeilijk kon wennen in Nederland, voor haar 3 kinderen van wie de jongste chronisch ziek is en voor haar man, die ze in de laatste jaren van zijn leven thuis verpleegde. Ze wist dat ze na zijn overlijden voor hulp terecht kon bij zijn broer en zijn beste vriend, ook voor geldzaken. Dat had hij voor haar geregeld.

Belastingschuld

Ebru wist niet dat ze hun hulp al zo snel nodig had. “Ik had me nooit verdiept in onze financiën”, vertelt ze. “Ik had bijvoorbeeld geen idee hoeveel huur en zorgpremie we betaalden en welke verzekeringen we hadden. Maar ik wist ook niet hoeveel ik per maand verdiende en welke andere inkomsten we hadden. Ik wist gewoon niet waar ik financieel aan toe was. Al snel kreeg ik brieven van de Belastingdienst. We bleken een grote belastingschuld te hebben. Ik raakte in paniek, wist niet wat ik moest doen. De vriend van mijn man kwam hielp me om uit te zoeken wat er precies aan de hand was. Hij heeft een groot deel van de schuld voor ons afgelost.”

“Ik durfde de brievenbus niet te legen”

Bang voor enveloppen

Maar er bleef ook nog een groot bedrag aan schuld over. En de betalingsherinneringen bleven maar komen. “Ik had veel stress, kon alleen maar huilen”, vertelt Ebru. “Ik durfde de brievenbus niet te legen. Dat deden anderen voor me. Zij openden dan de envelop en lazen de brief voor. Ik was met niets anders bezig dan mijn geldzorgen, ik kon over niets anders praten. Op een middag hoorde ik mijn zoontje – 3 jaar was hij toen – tijdens het spelen in zichzelf praten. Hij had het over ‘de belasting’. Mijn geldzorgen ontgingen zelfs hem niet.”

Schuldhulpverlening

Ebru’s buurvrouw zag hoe ze worstelde met het papierwerk. Zij attendeerde Ebru op Humanitas Thuisadministratie. Vrijwilligers helpen mensen met het op orde brengen van hun financiële administratie, zodat ze weer overzicht krijgen en de rust en het vertrouwen dat ze hun geldzaken goed hebben geregeld. Vrijwilliger Frits verwees Ebru naar de gemeente voor schulddienstverlening en bleef haar op de achtergrond helpen met haar geldzaken. Ook de cursus Grip op geld, die ze bij de gemeente volgde, was leerzaam. “Vooral de schuldhulpverlening heeft me uit het diepe getrokken. De 8.000 euro schuld die ik nog had, ben ik nu aan het aflossen. Beetje bij beetje, het einde komt in zicht.” In Ebru’s bureau ligt een map waarin ze al haar financiële post bewaart. Rekeningen die ze nog moet betalen, legt ze meteen apart. Zo houdt ze het overzicht. Dat geeft rust.

Van haarlem.nl