Onnodig lopen naar volle container verleden tijd

Haarlemmers kunnen vanaf vandaag gemakkelijk online checken wanneer een restafvalcontainer in hun wijk vol of tijdelijk buiten gebruik is en wanneer deze in de planning staat om geleegd te worden. Ook kunnen ze zien op welke dagen papier-, glas- textiel-, plastic, blik- en drinkpakkencontainers geleegd worden.

Spaarnelanden lanceert een nieuw initiatief waarmee inwoners deze informatie gemakkelijk kunnen inzien. Daarmee wordt onnodig lopen met afval naar een volle container verleden tijd.

Het initiatief werd vandaag officieel gelanceerd door de Haarlemse wethouder Openbare Ruimte Merijn Snoek en Haarlemmer Peter Boesveld. ‘Fijn dat inwoners nu zelf direct kunnen zien hoe vol een container is en wanneer deze geleegd gaat worden. Dit gaat hopelijk zorgen voor minder afval naast de container en een schonere en prettigere leefomgeving.’ aldus Merijn Snoek. 

Peter Boesveld is bewoner van design appartemententoren de “Twister” gelegen in het Aziëpark in Haarlem, Schalkwijk. ‘Ik ben zelf erg betrokken bij het schoon en netjes houden van de omgeving rondom de flat en vind het belangrijk dat mijn medebewoners en ik ons afval kwijt kunnen. Hoe frustrerend is het als je met je afval beneden komt en de container is vol! Dan moet je weer terug of weer helemaal naar boven met een volle vuilniszak. Dat is geen pretje voor de bewoners, waarvan de meeste niet meer de allerjongste zijn. Daarom is het fantastisch dat niet alleen ik, maar iedereen nu van tevoren, gewoon vanuit de eigen huiskamer kan zien hoe vol een container is en wanneer deze op de planning staat om geleegd te worden. Dat gaat veel irritatie voorkomen!’

Ontwikkeld in eigen beheer

Het initiatief is onderdeel van het containerbeheersysteem dat Spaarnelanden al langer gebruikt voor het legen en beheren van de containers in de stad. Een deel van het systeem is nu dus ook openbaar toegankelijk voor inwoners. 

Het systeem is in eigen beheer ontwikkeld, samen met softwareontwikkelaar Hexapole en afdelingen die er dagelijks gebruik van maken, zoals chauffeurs, de onderhoudsploeg voor ondergrondse containers, de planning en de klantenservice. Met één blik in het systeem is direct duidelijk welke containers geleegd, gerepareerd of schoongemaakt moeten worden. Eén van de grootste voordelen van het systeem is dat routes slimmer en efficiënter kunnen worden ingepland, omdat containers pas geleegd worden als ze bijna vol zijn. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot. 

Bekijk hier de containerinformatie per wijk, postcode of straatnaam.